Weet je wat een mooi vak is? Dat van een slaapdeskundige. Dan kan je pas echt slapend rijk worden! Slapen blijkt enorm belangrijk te zijn voor je gezondheid en je welbevinden. Slapen heeft de toekomst. Dat zegt de professor in de Orale Kinesiologie. Als je denkt dat dit wel een heel saai vooruitzicht is dan heb je het mis. Er gebeurt ontzettend veel in je slaap. Je kan er druk mee zijn en je kan je er ook erg druk om maken. De relatie tussen slaap en je mond is ook behoorlijk aanwezig.
Klachten door slaapgebrek
Je kunt niet zonder slaap. Zonder slaap ga je zelfs uiteindelijk dood. Maar voor die tijd kunnen er ook ernstige klachten krijgen die indirect tot de dood kunnen leiden. Door concentratiegebrek kan je al vlot de weg af raken tijdens het autorijden. Gebrek aan slaap kan vele klachten tot gevolg hebben waaronder:
- pijnlijke spieren
- concentratieverlies,
- duizeligheid en flauwvallen,
- verwarring en hallucinaties,
- hyperactiviteit
- ongeduld en prikkelbaarheid,
- geheugenverlies,
- misselijkheid,
- psychose
- onduidelijk spreken
- doorlopend gapen
Gapen
Die laatste vind ik persoonlijk erg interessant. Het is overduidelijk iets wat we met onze mond doen. Mensen die onfatsoenlijk zonder mond voor hun hand gapen krijgen bij mij steevast het commentaar: “Geen gaatjes.” Waarom ik vaak daarna zelf moet gapen vanwege de aanstekelijkheid. Zelfs mijn hond begint te gapen als ik gaap. We gapen niet alleen uit vermoeidheid maar ook uit verveling. Daarom vinden we het onfatsoenlijk als iemand onder je presentatie die je met bibberende knietjes aan het geven bent ongegeneerd gaapt. Maar waarom gapen we eigenlijk? Dat antwoord blijft nog even geheim. We spannen en strekken in elk geval even flink de spieren. Niet alleen die van de mond maar soms gebruiken we ook onze armen en onze rug erbij. Juist door het aanspannen van spieren weten we daarna ook weer hoe we ze moeten ontspannen. Dat is zelfs een mediatietrucje. Misschien is gapen wel een mooie tegenhanger van het tandenknarsen, bedacht ik mij…
Krachttraining tijdens de slaap
Tandenknarsen doen we namelijk ook ontzettend vaak tijdens de slaap. Daarbij span je je kauwspieren behoorlijk aan. Dit kan je gebit behoorlijk laten afslijten en het kan klachten van hoofd-oor en nekpijn geven. Toch heeft knarsen ook een functie. Zo kwam men er achter dat bij slaapapneu en fors geknarst wordt vlak voordat er weer goed geademd wordt. Het knarsen zorgt waarschijnlijk ook voor stevig weefsel van de luchtweg zodat deze als het ware niet kan inzakken en er beter geademd kan worden. Ook is het misschien zo dat het knarsen de hersenen nog eens extra stimuleert. Wellicht zodat we niet te diep in slaap raken, in coma dus, of omdat tijdens de slaap het moment is waarin we van alles verwerken.
Anti-snurk
De tandheelkundig slaapgeneeskundige, ook wel MRA-tandarts genoemd of tandarts-dormoloog, is gespecialiseerd in snurk- en apneuklachten én de behandeling hiervan met een mandibulair repositie apparaat (MRA); een anti-snurkbeugel. Het apparaat houdt de onderkaak naar voren. De bovenste luchtweg wordt zo ruimer gemaakt, waardoor lucht makkelijker naar binnen kan en snurk- en apneuklachten verminderen. Voorafgaand aan de behandeling wordt een diagnose gemaakt door de neuroloog/KNO- of longarts. Als een MRA een geschikte behandeling kan zijn, wordt er verwezen naar een MRA-tandarts. Deze bepaalt aan de hand van de conditie van uw gebit, de omliggende weefsels en de manier waarop uw tanden en kiezen op elkaar staan of een behandeling met MRA mogelijk is. Een tandtechnicus maakt een MRA op maat.
Mini-coma
Apneu kan veroorzaakt worden door roken, een teveel aan alcohol en zwaarlijvigheid. Dit zijn beide leefstijlfactoren waar je natuurlijk nog veel meer gezondheidsklachten door kunt krijgen. Hierbij komt ook de mondhygiënist in beeld. Roken, alcohol en overgewicht kennen gevolgen voor de mond en de mondhygiënist is de aangewezen persoon om hierover het gesprek met je aan te gaan. Sommige mensen denken juist dat alcohol helpt om te slapen. We kennen tegenwoordig allemaal wel het comazuipen, maar wist je dat door een of een paar glaasjes je eigenlijk al in een mini-coma beland? Zodra de alcohol is uitgewerkt wordt je ook weer wakker. Helaas heb je dan niet van slaap van een goede kwaliteit mogen genieten.
Het water loopt je de mond….uit…
Nog veel meer mond gerelateerde dingen gebeuren in je slaap. Zo kan je last krijgen van maagzuur. Ook wel reflux genoemd. Bij zwangere dames en astmapatiënten wel bekend. Je krijg het maagzuur in je mond en dit kan zorgen voor slijtage van je tanden. Het lost erin op. Je kunt ook kwijlen tijdens je slaap of juist een enorm droge mond krijgen. Door een droge mond kan je slaap behoorlijk verstoord raken omdat je er wakker van kunt worden.
Wakker liggen
Last but not least…kiespijn. Een van de dingen die we aan de telefoon vragen als iemand belt met kiespijn is: “Wordt u wakker van de pijn?” Van echte tandpijn kan je simpelweg niet slapen. Zelfs pijnstillers werken dan soms niet. Bekend is dat kinderen er ook behoorlijk van kunnen gaan huilen in de nacht en ontroostbaar zijn. Ze kunnen alleen zelf niet goed aangeven wat er aan de hand is. Heel sneu! Het is dus de reden waarom de spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar dient te zijn. Kijk je wel uit dat je niet ergens tegenaan rijdt onderweg naar de praktijk door het slaapgebrek?