Ervaringen van een mondzorgteam op de beurs

Van de week stond ik in mijn regio op een beurs. Het heette de (Be)Leef & Beweeg Fair en werd georganiseerd in een sporthal in Gendringen. Enkele leden van mijn team waren meegekomen. Zo stonden we er met 1 tandarts, 1 mondhygiënist (ik dus), 1 paro-preventieassistent en 1 preventieassistent. Ons doel was om het belang van een gezonde mond voor de rest van je lichaam te benadrukken.

Wat gaan we doen?

We hadden eigenlijk geen idee waar we precies aan begonnen waren dus we waren best een beetje zenuwachtig. De tandarts had zelfs banners laten maken zodat men kon zien wat we precies uitspookten. Ik was door de organisatie gebeld omdat ze me kenden van Kidsfabriek. Op KidsFabriek krijgen we stromen kinderen die graag poetsles willen. Ze laten zonder schaamte de plak van hun tanden kleuren en de ouders luisteren graag naar onze tips. Op deze beurs verwachte juist wat oudere mensen. Ik had zo’n idee dat deze mensen wat minder graag met een roze mond zouden rond willen lopen.

Test

Zodoende moest ik iets anders bedenken. Voor ons studieclubje dat uit enkele mondhygienist bestaat had ik een spreker uitgenodigd. Deze spreker had het over een test dat op een zwangerschapstest lijkt. Hierin doe je wat speeksel en binnen vijf minuten zie je een streepje of twee streepjes. Twee streepjes maakt de test positief. Dat betekent dat je risico loopt op het ontwikkelen van parodontitis of je hebt het al. De positieve test kan vervolgens in een apparaat die de exacte waarde bepaalt. 

Achter de schermen….

Dit leek me prima laagdrempelig voor de bezoeker van de (Be)Leef & Beweeg Fair! Aangezien de test nog behoorlijk nieuw is, was het voor ook een mooie gelegenheid om er goed mee bekend te raken. We konden er dus mee oefenen. We besloten daarom de test gratis aan te bieden terwijl het in de praktijk 50 euro kost. De tandarts liet hiervoor twee banners maken. Eenmaal in de sporthal bleek dit een perfect soort van kamerscherm te zijn. We konden mensen zo ook nog prima privacy bieden, zo tussen onze kraam en een springkussen. We ronselden vier stoeltjes en zo konden we beginnen.

Ondertanden moeten ook gepoetst…

Daarna waren de stoelen eigenlijk aan de lopende band bezet en op een gegeven moment was er zelfs een wachtrij. Er waren behoorlijk veel positieve testen. Sommige wisten dat het niet op orde was en voor sommigen was het een verrassing. Een meneer vertelde dat hij een bovenprothese had. Onder had hij nog tanden. Om een of andere reden was hij in de veronderstelling dat hij zijn ondertanden niet hoefde te poetsen. Hij keek echt verbaasd dat deze ook nog twee keer per dag gepoetst moesten worden. Zijn score viel enorm hoog uit. Opvallend was ook diegene met echt een hele hoge uitslag niet zo heel lekker uit hun mond roken. Ernstige paro komt 15% voor. Wij hadden ook een score van 15% met hele hoge uitslag.

Negatief

Gelukkig waren er ook enkel negatieve testen. Ook zo ongeveer 15%. Ik kon ook echt zien dat deze mensen hele schone tanden hadden, hadden roze tandvlees, roken fris en gebruikten iets voor tussen hun tanden en poetsten 2 keer daags 2 minuten. Wat me opviel is dat sommige van hen wel soms bloedend tandvlees bespeurden terwijl niet alle mensen met een hoge waarden zelf bloedend tandvlees hadden gezien. Waarschijnlijk letten mensen die al bewust bezig zijn met flossen/stokeren/rageren en poetsen er meer op en raken beter alle stukken. Hopelijk hebben we tijdens de beurs de bezoekers nog meer bewust gemaakt om er goed op te letten.

Beperking

Wat tijdens deze beurs opviel en ook tijdens KidsFabriek zijn sommige vragen. Zo vroeg een vrouw om tips voor haar verstandelijk en lichamelijk beperkte dochter. Ze sloeg stelselmatig een zijde van haar gebit over. En alhoewel mevrouw het wel een periode was gelukt om haar dit te laten uitvoeren, was ze weer terug bij af. Haar tandarts liet haar dochter steeds maar terugkomen en hoorde steeds maar weer dat het niet goed was. Dat er beter gepoetst moest worden en daar kon ze het meedoen. 

Het was fijn dat ik haar kon uitleggen dat mondhygiënisten expert zijn in gedragsverandering en dat ze zelf een behandelaar kunnen uitkiezen. En ook dat het eigenlijk compleet normaal is om goed gedrag na een tijdje weer te laten verslonzen. Dat ik het mooi vond hoe ze samen al zo druk waren geweest. Op verzoek van mevrouw legde ik nog eens in begrijpelijke taal uit hoe het ook alweer zit met tandvleesontsteking. Ze vertelde dat ze nu al het verschil in benadering kon merken. Dat was wat ze zocht! Uiteindelijk kon ik de tip geven om eens te poetsen met een app en een tandenborstel met bluetooth en articial intelligents. Daar kon ze wat mee!

Hoge waarde

Zo was er ook een mevrouw met een hele hoge waarde. Ze ging twee keer per jaar naar de tandarts en altijd werd haar gebit gereinigd. “Het is nooit goed. Elke keer krijg ik weer commentaar terwijl ik me te pletter stoker!” Ik legde haar het paro-protocol uit. Dat er misschien nog tandsteen onder haar tandvlees zat en zo niet dat ze dan misschien antibiotica zou moeten of chirurgie. Of misschien zijn stokers helemaal niet het beste voor haar. Met een sticker met haar waarde en uitleg hierover gaat ze dit nu bespreken met haar eigen tandarts. 

Lage waarde

Wat ook mooi te zien is, dat de mensen die al aangaven heel regelmatig naar de mondhygiënist te gaan, vaak een hele lage waarde hadden. Dus waarschijnlijk is hun risico hierdoor al flink verlaagd. Ik wil hierbij wel even aangeven dat dit slechts een observatie is en geen wetenschappelijk onderzoek. Maar wie weet…gaan we dit er de volgende keer wel aanhangen. Er komt in elk geval een volgende keer want dit smaakte echt naar meer!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply