De drogisterijen en supermarkten staan er vol mee. Mondspoelmiddelen in mooie flessen en in alle kleuren van de regenboog.
Veel mensen gebruiken graag een spoelmiddel na het tandenpoetsen, of als extra tussen de poetsbeurten in voor een frisse adem.
Maar is ieder willekeurig spoelmiddel geschikt voor jou? En zitten er ook nadelen aan het gebruik van deze producten?
In deze blog zal ik uitleggen wat belangrijk is bij de aanschaf van een mondspoelmiddel, en hoe je bij jouw mondsituatie het geschikte middel kan vinden.
Heeft iedereen een spoelmiddel nodig?
Het antwoord is nee, wanneer je mond gezond is en je geen last hebt van een slechte adem hoef je in principe geen spoelmiddel als extra hulpmiddel te gebruiken.
Een gezonde mond is een mond waar geen tandvleesontsteking aanwezig is, geen aantasting van het tandglazuur is door erosie of gaatjes en waar geen andere problemen zijn zoals een droge mond of een slechte adem.
Grondig tandenpoetsen twee maal daags en het gebruik van interdentale middelen als tandenstokers en ragers is dan voldoende.
Wat voor spoelmiddelen zijn er?
Voordat je een willekeurige fles uit het schap trekt is het misschien handig om te kijken naar de stoffen die in het spoelmiddel zitten.
Natuurlijk hoef je niet de gehele ingredientenlijst uit te spitten en na te checken wat de stoffen betekenen, maar vaak is het wel verstandig even de werkzame hoofd ingrediënten te lezen.
Want voor iedereen is er een geschikt spoelmiddel, het is alleen net wat je zoekt.
Iemand met een droge mond kan bijvoorbeeld beter geen spoelmiddel kiezen voor een slechte adem, of wanneer je wittere tanden wilt kan je beter niet kiezen voor een spoelmiddel tegen ontstekingen.
Ga dus na wat je wilt verbeteren of behandelen in je mond.
Tandvleesontekingen/ behandelen van wondjes in de mond:
Wanneer het tandvlees erg ontstoken is en je bijvoorbeeld bent behandeld voor tandvleesproblemen kan het gebruik van een chloorhexidine spoelmiddel uitkomst bieden.
Deze stof is sterk antibacterieel en gaat ontstekingen tegen. Het is dus een geschikt middel om te gebruiken na chirurgische behandelingen of bij wondjes in de mond.
In de meeste gevallen gebruik je dit middel maar een korte periode, omdat het bij langdurig gebruik een aanslag aan de tanden kan geven. Ook zou het niet goed zijn zo’n sterk anti bacterieel middel langdurig te gebruiken vanwege de mondflora, Bij een korte periode kunnen de goede mondbacterien daarna zelf de mondflora weer herstellen.
Inmiddels is de ontwikkeling verder en bestaat er een ADS ( anti-discoloration system) wat betekent dat de stof chloorhexidine geen verkleuring kan geven aan het gebit tijdens het gebruik van het spoelmiddel.
Slechte adem:
Veel mensen die last hebben van een slechte adem gaan op zoek naar extra hulpmiddelen. Spoelmiddelen, kauwgum en mondsprays worden gedurende dag in gezet om die adem te verfrissen.
Op dit gebied zijn er ontzettend veel middelen verkrijgbaar. Zo heb je producten die de adem verfrissen en de geur verbloemen en er zijn producten die het probleem aanpakken.
Om het probleem aan te pakken moeten de zwavelproducerende bacteriën worden bestreden. Wat we uit onderzoeken weten is dat de stof Zinklactaat deze bacterie kan bestrijden.
Ook kan actief zuurstof in de juiste formule helpen ontsmettend te werken.
Lees ook: 10 bewezen mondwater tegen stinkende adem
Fris gevoel:
Wanneer je alleen een fris gevoel wilt hebben zijn heel veel middelen geschikt.
Vaak is alleen de frisse smaak na het tandenpoetsen niet genoeg. De meeste mensen willen een langdurige frisse smaak in de mond.
Spoelmiddelen op basis van etherische oliën als mint en eucalyptus kunnen dan goed helpen.
Anti caries:
Een goede reden om spoelmiddel te gaan gebruiken is als je snel last hebt van gaatjes.
Veelal lukt het met tandenpoetsen alleen (met fluoride bevattende tandpasta) niet om de cariesactiviteit geheel stop te zetten.
Een spoelmiddel met de juiste dosering fluoride kan je dan helpen om het glazuur te versterken.
Een goede dosering fluoride in spoelmiddel is 1450ppM fluoride.
Let op! De stof Tinfluoride kan bij langdurig gebruik een bruine verkleuring aan je tanden geven. Beter is om te kiezen voor Natrium of Aminfluoride.
Droge mond:
Bij een Xerostomie ( droge mond) is een mild en verzorgend spoelmiddel een must.
Hoe agressiever de smaak of stoffen in het product, hoe prikkelender het in de mond kan zijn.
Verstandig is een spoelmiddel te kiezen dat speciaal gemaakt is voor mensen met een droge mond. Vaak is de spoeling wat dikker van structuur, bevat het iets meer fluoride (want met een droge mond krijg je sneller cariës) en het heeft extra verzorgende en speekselstimulerende stoffen erin zitten.
Lees ook: 10 middelen tegen een droge mond
Is ieder middel effectief?
Wat heel belangrijk is om een spoelmiddel op de juiste manier te gebruiken.
Je moet ten eerste de juiste dosering gebruiken, zoals vaak staat aangegeven op de verpakking of in de dop.
Ook de tijd dat je het middel in de mond hebt kan van belang zijn, zoals bijvoorbeeld met de stof fluoride of chloorhexidine het geval is.
Minstens 40 seconden of langer is raadzaam bij de werking van deze stoffen.
Maar ook het naspoelen met water of verdunnen van het product wordt afgeraden, hierdoor gaat de effectiviteit van het product omlaag.
Een spoelmiddel zonder alcohol kan prima werken. Maar er zijn bewijzen uit onderzoek dat spoelmiddelen met chloorhexidine tegen ontstekingen effectiever werken als er wel alcohol in zit.
Nadelen van spoelmiddelen:
Over dit onderwerp bestaan er veel feiten en fabels.
Een aantal fabels zijn bijvoorbeeld:
- Dat je van het spoelen met alcoholhoudende spoelmiddelen mondkanker zou kunnen krijgen.
- Ook is er nooit bewezen dat het spoelen met alcohol in spoelmiddel een grotere kans geeft op droogheid van de slijmvliezen.
- Alcohol in spoelmiddelen is veilig bewezen en er zijn verschillende redenen waarom het wordt toegevoegd.
- Bijvoorbeeld de effectiviteit van andere stoffen vergroten, of het geeft een langere houdbaarheid.
- dat de stof fluoride de stof choorhexidine minder effectief zou maken bij het gebruik van beide middelen tegelijkertijd.
- Volgens het onderzoek van Therese Elkerbout is de conclusie dat fluoride de werking van chloorhexidine niet beïnvloedt.