Afgebroken tand of kies: zo ga je te werk

Door een val, een klap of een hard voorwerp in het gezicht kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen. Behalve door een slag van buitenaf kan dat ook gebeuren door te bijten op een hard voorwerp. Daarnaast kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen door een ernstige ontsteking.

Wat moet je doen als er tanden of kiezen zijn uitgevallen?

Hoe je het best hiermee kunt omgaan wordt beschreven bij EHBO (bron):

  • Laat het slachtoffer zitten
  • Zoek de uitgeslagen tanden of kiezen bij elkaar
  • Pak een uitgeslagen tand of kies altijd vast aan de kroon en nooit aan de wortel
  • Spoel de tand of NOOIT schoon
  • Leg de tand direct in een Tooth Rescue Box zoals de Miradent SOS box (hoogste kans op overleven tand).
  • Is er geen rescue box aanwezig. Plaats dan de tand terug als duidelijk is waar en hoe deze geplaatst moet worden (behalve bij melktanden)
  • Laat het slachtoffer de tanden op elkaar houden met een papieren zakdoekje of gaasje ertussen
  • Is terugplaatsen niet mogelijk, dan bewaar je de uitgeslagen tand in melk. Is er geen melk beschikbaar dan in de mond van het slachtoffer of in een bekertje met wat speeksel.
  • De tand mag in geen geval uitdrogen
  • Als er bloedende wondjes in de lip zijn ontstaan door de tand, duw die dan met een gaasje dicht
  • Ga met tandletsel altijd direct naar een tandarts!

Bij bovenstaande actie telt iedere minuut. Het al dan niet juist handelen heeft een enorme invloed op de kans dat de tand weer vastgroeit in de kaak. Daarbij is het van alle belang dat de tand niet uitdroogt. Heeft een losse tand langer dan een half uur droog gestaan, dan is de kans op vastgroeien nog maar heel klein.

Tanden die niet uitgevallen maar alleen losgeraakt zijn, groeien gemakkelijker weer vast dan uitgevallen tanden. Het lot van teruggeplaatste tanden en kiezen is altijd onzeker. Als tanden en kiezen na terugplaatsing lijken te zijn vastgegroeid, kan door grotere belasting (bijvoorbeeld harder bijten) later blijken dat dat toch niet helemaal het geval was.

Tand uit de mond bij kinderen

Bij kinderen komt het vaker voor dat tanden losraken of eruit vallen. Jonge kinderen vallen regelmatig. Als ze zich niet goed kunnen opvangen met hun handen, vallen ze recht op hun gezicht. Ook het leren fietsen is een beruchte risico voor uitgevallen tanden.

Oudere kinderen lopen, net als volwassen, vooral risico op gebitsbeschadigingen tijdens het sporten. Fysieke sporten, al dan niet met lichaamscontact, brengen dit risico nu eenmaal met zich mee.

Melktanden niet terugplaatsen

Een uitgevallen melktand mag niet teruggeplaatst worden, omdat je daarmee de kiem van de blijvende tand eronder kan beschadigen. Als een melktand alleen maar afgebroken is, hoef je ook daar niks aan te doen. Alleen kunnen eventuele scherpe randjes door de tandarts worden gladgeslepen, om beschadigingen aan de tong en slijmvliezen te voorkomen.

Blijvende tanden terugplaatsen

Betreft het een blijvende tand, dan kun je de tand bij je kind proberen terug te plaatsen. Dat moet snel gebeuren om succes te hebben. Bij terugplaatsen binnen een half uur is de kans op genezing 90% procent, na meer dan twee uur nog maar 10%.

Het hebben van een Tooth Rescue Box zorgt voor de beste kans op een succesvolle terugplaatsing.

Wat doe je als het terugplaatsen niet lukt?

Als het je niet lukt om de uitgevallen tand terug te plaatsen, kun je die meenemen naar de tandarts. Van oudsher werd aangeraden de losse tanden of kiezen in melk, in de mond of in een bakje speeksel te vervoeren. De Miradent SOS Tooth Rescue Box is een veel betere manier, waarmee je de kans dat een losse tand of kies weer vastgroeit vele malen groter maakt.

Naar de tandarts

In alle gevallen van tanden of kiezen uit de mond is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. Ook als je de tand zelf hebt terug kunnen plaatsen en de schade mee lijkt te vallen. De tandarts kan de teruggeplaatste tand controleren en kijken of er verdere maatregelen nodig zijn.

Miradent SOS Tooth Rescue Box

De meeste basisscholen en sportverenigingen zijn in het bezit van een speciaal doosje waarin je een uitgeslagen tand of kies kunt bewaren. Dat heeft meerdere redenen.

  • De optimale manier om losgeslagen tanden kiezen of stukjes daarvan te redden
  • Effectiever dan transport in melk of speeksel
  • Betere bescherming van de losse tand of kies
  • Afsluitbaar en gemakkelijk mee te nemen naar tandarts
  • Kan tanden tot wel 48 uur bewaren
  • Vergroot de kans op overleving van de tanden of kiezen
  • Onmisbaar in de EHBO box van sportclubs, scholen en uitgaansgelegenheden

De Miradent SOS Tooth Rescue Box is een potje, waarin je uitgeslagen tanden en kiezen (of stukjes daarvan) op een praktische en hygiënische manier kunt vervoeren. De vloeistof erin voorkomt niet alleen dat de tand uitdroogt, maar bevat tevens voedingsstoffen die het leven van de cellen in de wortel verlengen. Dat maakt de kans dat de tand of kies weer volledig vastgroeit vele malen groter.

Op de afbeelding hieronder zie je dat de vitale cellen van een tand na 300 minuten in een dentobox een kans hebben van 100% om te overleven. Bij speeksel, water en melk neemt de kans direct af.

tand afgebroken uitgevallen kies

Hoe werkt de Miradent SOS Tooth Rescue Box?

Van oudsher werd een losse tand bewaard en vervoerd in melk, in speeksel of in de mond. Dit voorkomt dat de tand afsterft. Vooral het gebied rond de wortel, het wortelvlies, is erg gevoelig voor uitdrogen. Als dat gebeurt is dat niet meer terug te draaien en kan de tand niet meer teruggeplaatst worden. Hoewel speeksel en melk weliswaar voorkomen dat het wortelvlies uitdroogt, heeft het niet de optimale samenstelling om de wortel te laten overleven.

De Miradent SOS Tooth Rescue Box beschermt de tand veel beter dan melk of speeksel. Het bevat een vloeistof met specifieke voedingsmiddelen voor de cellen van het wortelvlies, die het proces van afsterven vertragen. Dit verlengt de levensvatbaarheid van de tand. Daarnaast is er minder risico op beschadiging van de tand, en met name de wortel, tijdens het transport.

Met een tand of kies in de Tooth Rescue Box moet je ook zo snel mogelijk naar een tandarts. De kans op succesvol terugplaatsen stijgt zienderogen door het beschermende potje en de optimale vloeistof daarin.

Een Miradent SOS Tooth Rescue Box in de EHBO-doos

De Miradent SOS Tooth Rescue Box is klein en gemakkelijk te bewaren in een EHBO-koffer of verbanddoos. Eigenlijk voor iedereen onmisbaar, maar dat geldt nog meer op plaatsen waar het risico op losse tanden groot is, zoals sportverenigingen, scholen en uitgaansgelegenheden. Je kunt dit artikel bekijken op demondzorgzaak.nl

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!