Wat is het effect van de monddouche?
De monddouche is bezig om ook Nederland te bereiken. In Nederland is het gebruik van een monddouche of waterflosser nog vrij onbekend. Amerika daarentegen gebruikt dit product al jaren naast het tandenpoetsen en flossen.
Wat is een monddouche?
Een monddouche werkt door middel van een pulserende straal water die onder druk tussen de tanden en tandvleesrand wordt gespoten. Door de lichte druk die daarbij ontstaat zal het tandvlees wat openen en weer sluiten. Hierdoor kan er in deze rand gereinigd worden. Bij deze monddouche zitten vaak verschillende opzetstukken en borsteltjes zodat je nog beter op de juiste plekken kan schoonmaken.
Ook zijn er tandenborstelkoppen die je op de monddouche kan bevestigen. De monddouche heb je in allerlei formaten, van heel handzaam met een kleiner waterreservoir tot een heel kastje dat direct aan je stopcontact vastzit. Hoe groter het formaat, hoe meer vermogen het apparaat ook heeft.
Verschil tussen de Waterflosser en monddouche
Om een duidelijk onderscheid te maken is er een verschil tussen een monddouche en waterflosser. Waterflossers werken op basis van luchtdruk hierin zit dan het water verwerkt. De meeste bekende monddouche is die van Waterpik, maar ook andere merken verkopen monddouches zoals bijvoorbeeld Oral B. Als we kijken naar Waterflossers is de Airfloss van Philips Sonicare erg bekend.
Een hit in Amerika
In de jaren 60 werd de eerste monddouche ontwikkelt door een Amerikaanse tandarts. Hij testte het apparaat bij zijn patiënten die meteen erg enthousiast waren. Leuk om te weten is dat de allereerste testpersoon van de monddouche er zelf zo veel in geloofde dat hij direct de directeur werd van Waterpik. De werking van de huidige monddouches is nog steeds hetzelfde, alleen is de vormgeving moderner geworden.
Het effect van de monddouche
Dat de monddouche een gunstig effect heeft op de mondgezondheid is wetenschappelijk onderbouwd. Wanneer de monddouche werd gebruikt naast tandenpoetsen en flossen bleek het effect te hebben op het verminderen van bloeding en ontsteking van het tandvlees. Maar wanneer de monddouches werden gebruikt alleen naast tandenpoetsen had het niet veel effect.
Bij dit onderzoek van Husseini uit 2008 werden alle merken monddouches onderzocht. Echter werd er in beide gevallen niet aangetoond dat de tandplak minder werd, zoals je haast zou denken. Veel mensen denken dat een harde straal water al het tandplak en aanslag wegstraalt zoals je dat doet met een hoge drukreiniger op de tuintegels.
Ook weet men nu uit de onderzoeken dat de bloeding veel minder werd bij het gebruik van de monddouche, terwijl het effect van tandenstoker en floss ten opzichte van bloeding lager was. Het apparaat is dus ideaal voor mensen met ontstoken tandvlees, mensen met een beugel of implantaten. Ook is het goed te gebruiken voor mensen met kronen, bruggen of facings.
Het heeft dus een positief effect op je mondgezondheid, maar de basis blijft gewoon tandenpoetsen en stokeren.
Het gebruik van een monddouche
Met een monddouche moet je wel even leren omgaan, in het begin zal dit een heus waterballet veroorzaken. Je hoofd moet je goed boven de wasbak houden met je mond licht open zodat al het water eruit kan lopen.
Wat is het effect van de Waterflosser?
De Airfloss van Philips Sonicare is sinds 2011 op de markt en maakt gebruik van de microbursttechnologie. Een korte shot van lucht gecombineerd met water die de plak tussen de tanden moet weghalen.
Volgens Philips is het de combinatie van luchtdruk en water die de reiniging moet geven. Ook is het apparaat te vullen met mondspoelmiddel zodat het een fris gevoel geeft en tegelijkertijd de werking van de fluoride of antibacteriele stoffen.
De waterflossers hebben een klein reservoir waar je precies twee keer je gebit mee kan schoonmaken.
Het apparaat is klein en zeer handzaam, het werkt net als een tandenborstel met batterij en een oplader.
Weinig onderzoek bekend
Helaas is er nog maar weinig onderzoek gedaan van de Airflossers. Er zijn tot nu toe 5 onderzoeken gedaan, waarvan bij een het effect tussen de monddouche en waterflosser werd vergelijken. Hieruit bleek dat de monddouche een positiever effect had op de mondgezondheid dan de waterflosser.
Persoonlijk denk ik (als mondhygieniste) dat de Airflosser van Philips goed te gebruiken is gecombineerd met een spoelmiddel.
Wanneer je snel last hebt van cariës zou je een spoelmiddel met fluoride kunnen nemen, en bij ontstoken tandvlees kies je voor een spoelmiddel op basis van antibacteriële stoffen. Waarschijnlijk zullen er door de tijd heen meer onderzoeken gedaan worden naar dit product, zodat we een beter beeld hebben van het effect van waterflossen.