Verantwoord afkoelen doe je zo!
Poe poe…wat een hitte! De een vindt het heerlijk en de ander vindt het vreselijk. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je niet oververhit raakt. Goed drinken is belangrijk. Persoonlijk vind ik het geen enkel probleem om alleen maar water te drinken. Toch vrezen met name ouders dat het water om een gegeven moment bij de kinderen uit de neus komt. Dat ze daardoor niet meer goed zullen drinken. Wat te doen?
Ik kan je meteen geruststellen. Zolang jij of je kinderen nog gewoon plassen en de hartslag en ademhaling niet veel sneller is geworden, is er weinig aan de hand. Zijn er wel tekenen van uitdroging, neem of geef dan ORS. ORS is een oplossing van zouten en suiker. Als er niet of weinig wordt geplast, bel dan de huisarts. Dit geldt ook bij sufheid.
Temperatuur
Als een kind echt dorstig is dan zal het hoogstwaarschijnlijk prima vinden om gewoon water te drinken. Water zelf kan je al een andere smaak geven door te variëren met temperatuur. Water met ijsblokjes smaakt anders als gewoon koel water. Koel water smaakt anders dan lauw water of heet water. Je kunt je kinderen ook een beetje laten spelen met ijsklontjes; hoe lang kan je hem in je mond houden? Pas op dat er niet keihard op gebeten wordt maar dat er wordt gesabbeld. Erop bijten zou uiteindelijk een barst in de tand kunnen opleveren of bij uitglijden kan je flink op je tong bijten.
Varieer met vorm
Je kunt ook het water in steeds een andere vorm aanbieden. Bijvoorbeeld eerst in een glas, dan in een kommetje, in een bidon, in een dopper, in een beker, in een mok, met en zonder rietje…op de een of andere manier beïnvloedt dit je beleving en is het dus minder saai. Denk er ook aan om water eens uit een leuke kan te gieten in plaats van recht uit de kraan.
Mineraalwater
Bubbels! Nee, geen champagne, maar gewoon mineraalwater met een bruisje. Je kunt het in de supermarkt halen en tegenwoordig zijn er ook apparaten waarmee je thuis een fles kunt vullen. Het koolzuur is, anders dan dat de naam doet vermoeden, niet zuur.
Thee
Thee is ook een prima dorstlesser, ook bij warm weer. Door iets warms te nemen, gaat je lichaam extra aan het werk om je te laten afkoelen. Je hoeft dus niet perse iets kouds te drinken om af te koelen. Eigenlijk koel je van beide niet af, maar zorg je er wel voor dat je voldoende vocht binnen krijgt. Thee kan eigenlijk nooit saai worden met al die smaakjes die we allemaal kennen. Ook kinderen kunnen thee drinken. Er zitten stoffen in die tegen ontstekingen werken en het geeft vaak rust voor maag en darm. Er bestaat ook speciale kinderthee met een speels zakje. Je kunt ook thee maken zonder zakje. Bijvoorbeeld met munt of met gember.
Met melk
Toch kan het ook zorgen voor verstopping (obstipatie) en daarom voegen Engelsen melk aan de thee toe. Als je kind thee te ‘stroef’ vindt om te drinken, kun je ze leren thee drinken door diezelfde melk. Het maakt de thee milder en bovendien zorgt het ervoor dat bepaalde stoffen beter worden opgenomen. Puur melk drinken geeft nauwelijks risico voor het gebit. Kant en klare chocomelk is trouwens geen melk, er zit veel suiker in. Er bestaat wel chocopoeder met zeer weinig suiker (mits je er zelf geen suiker aan toevoegd.)
Water met…
In het water kan je ook smaakjes toevoegen zonder dat het echt ongezond wordt. Denk er wel aan dat sommige dingen wel zuur zijn en dus ook het water zuur kan maken. Zo ontstaat er wel wat risico op erosie. Je kunt komkommerschijfjes toevoegen, basilicum, munt, aardbeien, citroen, watermeloen of blauwe bessen. Plet de blauwe bessen wel een beetje, anders komt er geen smaak af. Het kost wel een tijdje voordat de smaak echt in het water zit, dus zet het alvast in je koelkast.
Ijsjes
Wij maken thuis vaak zelf fruitijsjes. Je pureert fruit en doet dit in een ijsmalletje. Vervolgens leg je dit in de ijskast. Let op: fruit bevat fruitsuikers dus het niet hetzelfde als onschuldig water. Natuurlijk zitten er wel vitamines in. Het is voordelig om ijs van het fruit te maken in plaats van sap. Voor sap heb je enorm veel vruchten nodig en dus zit er in geperst sap ook veel meer suiker in dan in een zelfgemaakt fruitijsje. Met een fruitijsje ben je letterlijk langer zoet dan met sap.
Gewoon fruit en groente
In je dagelijkse portie fruit en groente zit van nature heel veel vocht. Dus je hoeft niet als een idioot aan de pomp te hangen om genoeg water binnen te krijgen.
Just don’t…!
Tegenwoordig zijn er ook speentjes waarin je fruit kunt doen. Dat klinkt heel aanlokkelijk, maar dat is het niet. Als je kind een lange tijd het speentje met fruit in de mond neemt, dan duurt heeft het continue een zuur/zoetstoot. De lengte hiervan kan rap zorgen voor gaatjes in die mooie net doorgebroken voortandjes.
Misschien ten overvoedde…maar limonade is niet gezond. Siroop is een andere naam voor suiker. Natuurlijk mag er best eens ranja gedronken worden, maar niet continue. Een of twee glaasjes op een dag is prima.
Just Do!
Neem bij het eten altijd iets te drinken. Tijdens het eten heb je hoogstwaarschijnlijk toch al een zuur/zoetstoot. Dus dan kan dat glaasje lekkers er ook wel bij. Het is wel slim om je maaltijd af te sluiten met…daar is hij weer..water! Met het water (of melk) neutraliseert je mond sneller.