Wat eten we vandaag?
Krijg je van ‘hard water’ tandsteen? Kan je van natuurlijke producten gaatjes krijgen? Kan je door gebrek aan vitamine verlies van kaakbot krijgen? Is melk goed voor je tanden? Is koffie slecht voor je gebit?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle vragen die ik krijg over voeding.
Mensen lijken zich steeds bewuster te zijn over wat ze eten en drinken. De zin van onzin scheiden is een hele klus door al die online marketing. Zelfs voor mij. Laten we eerlijk wezen…heel veel weten we simpelweg nog niet.
Toch zijn er ook dingen die als een paal boven water staan.
Suiker
Dat suiker niet goed is, dat weten we ondertussen allemaal wel. Maar als ik je vraag of ongeraffineerde suiker dan wel goed is? Of onbewerkte suiker? Of fruitsuiker? Weet je het dan nog zo zeker?
Op de een of andere manier is het fabeltje ontstaan dat pure suiker, zo rechtstreeks uit de natuur, geen schade zou kunnen geven.
Niks is minder waar.
Suiker is suiker en suiker kan op den duur gaatjes veroorzaken. Welke naam je er ook op plakt.
Ook melksuiker?
Okay, dat is een lastige…Dat leg ik straks nog uit.
Hoe maakt suiker gaatjes?
Suiker kan zelf geen gaatjes maken. Bacteriën alleen kunnen ook geen gaatjes maken. Suiker wordt door bacteriën omgezet in zuur. Hoe vaker dit zuur in contact komt met het gebit, hoe meer risico je op gaatjes loopt.
De omslag zit rond de zes tot zeven keer op een dag. Daarom is het aan te raden om niet vaker dan zes tot zeven keer op een dag iets te eten of te drinken.
Bij dit advies worden ook alle voeding en dranken zonder suiker geteld. Tegenwoordig zit bijna overal wel suiker aan toegevoegd. Anders vinden we het niet lekker genoeg.
De namen van suiker
Een kleine greep uit de ‘verstopte suiker’:
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- Beetwortelsap
- Bietenstroop
- Castor melis
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Fructose
- Galactose
- Glucose
- Honing
- Johannesbroodsiroop
- Kandij
- Muscovado
- Nectar
- Oerzoet
- Rapadura
- Sacharose
- Siroop
- Stroop
- Sucanat
- Sucrose
- Trehalose
Zit in groente suiker?
Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst op de verpakkingen. Zelfs aan vlees wordt suiker toegevoegd. En in groente…zit daar suiker in? Ja, ook in vele groentes zitten suiker.
In wortel zit 5 gram suiker per 100 gram en in schorseneer zelfs 18 gram. Gelukkig zijn er ook nog groentes zonder suiker, zoals olijven, Chinese kool, zuurkool en broccoli (wel een heel klein beetje koolhydraten).
Maar denk ook eens aan de sausjes of andere producten die we hier vaak bij doen. Vaak ook suikerrijk. Bovendien kan groente ook van zichzelf al flink zuur zijn. Dit zuur op zichzelf is al niet goed voor het gebit.
Het kan tanderosie veroorzaken.
Mag ik dan niks meer eten?
Natuurlijk mag je gewoon eten en drinken. Alleen niet te veel en niet te vaak. Je hebt wel energie en ook voldoende voedingsstoffen nodig. Vitamines zijn bijvoorbeeld belangrijk voor je gebit.
We kunnen nog niet zeggen dat als je genoeg vitamine C en D neemt, dat je gebit dan ineens aanzienlijk opknapt.
Maat wat we wel weten is dat als je te weinig vitamine C tot je neemt, je hierdoor een flinke tandvleesontsteking kunt krijgen. Vitamine D is belangrijk voor je bot, dus ook voor je kaakbot. Deze vitamine zit in vette vis en vooral in zonlicht. Veel mensen moeten extra vitamine D nemen om voldoende te krijgen.
Te veel eten
Als je te veel calorieën eet, kan je overgewicht krijgen. Mensen met overgewicht hebben vaker gebitsproblemen. Probeer dus niet te veel en zeker niet te veel ‘lege calorieën’ te eten.
Dat zijn calorieën zonder voedingswaarde; zonder vezels, vitamine of mineralen. Als je je calorieën niet verbrandt, dan worden ze opgeslagen in je lichaam. Als je vet tot je neemt, wordt het opgeslagen als vet en je vet wordt pas weer verbrandt als er geen suiker beschikbaar is. Als je de suiker niet verbrandt, wordt dit ook opgeslagen als vet.
Ongezond vet wordt vooral opgeslagen in je buik, rondom je organen.
Buikvet kan je ook hebben zonder overgewicht. Het maakt stoffen aan die ontstekingen bevorderen. Daarom is het dus slecht voor je tanden: Het kan bij dragen aan je tandvleesontsteking en hierdoor kan je je tanden kwijt raken.
Is sporten dus gezond voor je mond?
Nou…daar zou ik graag ‘ja’ op willen zeggen, maar helaas is dat niet altijd het geval. Zeer intensief sporten kan roofbouw op je lichaam betekenen.
Uit een ontzettend groot onderzoek onder professioneel sporters is gebleken dat zij helemaal niet zo’n gezond gebit of tandvlees hebben.
Bovendien hebben sporters de neiging om extra suikers te nuttigen en/of om sportdrank te nemen om niet uit te drogen.
Sportdrank is vaak enorm zuur en vaak wordt het steeds in kleine slokjes genomen. Funest voor het glazuur! Ook ademen sporters veelvuldig door de mond in plaats van door de neus.
Hierdoor raakt de mond te droog en daar kan het niet goed tegen. Het natuurlijk reinigend vermogen is dan te laag. Sporten is natuurlijk wel goed voor je conditie en om calorieën te verbranden.
Wat nu?
Drink gewoon water, thee en koffie. Zonder suiker!
Nee, ook geen icetea…nee, ook geen light producten. Eet niet vaker dan zes a zeven keer en probeer volwaardige producten te eten. Vezelrijke producten zijn goed voor je darmen en geven je langer een vol gevoel. Vezels zitten in volkoren, fruit en groente.
Saai?
Welnee…we hebben een lange lijst voor allerlei namen voor suikers, maar gelukkig ook een heeeeele lange lijst met verschillende fruitsoorten en groenten. Lekker variëren en het wordt nooit saai.
Daarnaast heeft het waarschijnlijk wel nut om extra vitamines te nemen, ook voor je gebit. Dan nog een tip: Bij een eiwitrijk dieet zou er minder tandplak ontstaan. Eiwit is ook nog goed voor je spieropbouw en matig intensief sporten is altijd goed!
Oja, de melk…
Melksuiker dat in melkproducten zit, geeft hoogstwaarschijnlijk niet tot nauwelijks extra risico op gaatjes. De calcium in deze producten werkt als een buffer.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Houdt jij je aan 6 tot 7 eetmomenten per dag? Merk jij dat je gebit achteruit gaat als je teveel suikers eet?