droge mond ontsteking zwanger

Zorg Goed Voor Je Mond Als Je Zwanger Bent

Waarom je goed voor je mond moet zorgen als je zwanger bent

Als je in blijde verwachting bent, wil je het allerbeste voor je kind en daarom zorg je extra goed voor jezelf. Waarschijnlijk weet je al lang dat juist tijdens de zwangerschap goede voeding van groot belang is. Je let er dus op dat je voldoende groente en fruit eet. En je zorgt er voor dat je voldoende beweegt, want ook dit heeft een positief effect op de zwangerschap. Maar weet je ook dat het juist in deze periode nodig is om goed voor je gebit te zorgen? Een gezonde mond is namelijk van groot belang voor een goede gezondheid en dit geldt met name als je zwanger bent.

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Ik zie je denken. Waarom is mijn gebit belangrijk tijdens de zwangerschap? Misschien heb je de opmerking “ ieder kind kost een tand” wel eens gehoord. Ik kan je verzekeren dat dit geen algemeen gegeven is, maar je moet er wel rekening mee houden dat je gebit tijdens de zwangerschap best achteruit kan gaan. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen.

Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er een heleboel in jouw lichaam, wat mede veroorzaakt wordt door de hormonen. Je bent waarschijnlijk wel op de hoogte van de standaard lichamelijk klachten. Hoewel er in het begin van de zwangerschap aan de buitenkant niet altijd duidelijk te zien is dat je zwanger bent, zijn er in de eerste drie maanden toch al een aantal subtiele veranderingen waar te nemen.

De meeste kwalen komen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap voor. Met stip op één staat ochtend misselijkheid en soms ook overgeven. Helaas is het van te voren niet te zeggen of je hier veel of weinig last van zult hebben. En hoe lang deze misselijkheid aanhoudt is ook voor iedere vrouw weer anders. In de loop van de zwangerschap kan je ook nog obstipatie ervaren, wat voor ergernis kan zorgen. Dit wordt veroorzaakt door een verminderde darmactiviteit. En wat tref je in de mond aan tijdens je zwangerschap?

Mogelijke gebitsproblemen tijdens de zwangerschap

De gebitsproblemen kunnen veroorzaakt worden door ochtend misselijkheid, overgeven en obstipatie. Maar de hormonale veranderingen hebben ook een grote invloed op jouw gebitssituatie.

Tandvleesontstekingen

Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat, juist als je zwanger bent, de kans op problemen aan het tandvlees of gebit groter is. Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap ontwikkelt de placenta zich als een ware hormoonfabriek.Er zijn dan enorme progesteron- en oestrogeenconcentraties in het lichaam aanwezig. Deze hoge concentraties hebben ook hun uitwerking in de mond. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de speekselproductie beïnvloed wordt. Dit resulteert dan in te weinig of juist veel meer speeksel dan normaal.

Progesteron heeft ook invloed op de beschermende functie van het tandvlees. Deze functie verliest het tandvlees door de grote concentratie progesteron. Je kunt je voor stellen dat de gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstekingen, zoals gingivitis en parodontitis, nu toeneemt. Ook zorgt het hormoon progesteron ervoor dat het tandvlees er roder en wat meer gezwollen uit ziet. Daarnaast kan het tandvlees makkelijker gaan bloeden.

Helaas zijn deze ontstekingen niet onschuldig. Ondanks dat je er misschien weinig van voelt kunnen ze wel degelijk voor complicaties zorgen. Ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk om je bang te maken, maar het lijkt me toch verstandig dat je weet wat de mogelijke gevolgen van parodontitis zijn.

Er bestaat bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen parodontitis en de ontwikkeling van vroege zwangerschapsvergiftiging (voor 34 weken zwangerschap). Ook bacteriën die vaak gevonden worden in een mond met ontstekingen kunnen voor problemen zorgen. Zo blijkt uit een experiment dat de mondbacterie P. gingivalis een verband heeft met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Maar dit is nog niet alles, want deze bacterie heeft ook een relatie met groeivertraging en miskramen.

Het is daarom heel erg zinvol om zeker tijdens de zwangerschap extra aandacht aan je mond te besteden. En het is nog beter om eens een mondhygiënist te bezoeken. Het liefst al voordat je zwanger bent. Mocht er parodontitis geconstateerd worden dan is het verstandig om dit eerst te laten behandelen, waardoor de kans op complicaties tijdens een zwangerschap verkleind wordt.

Gaatjes

Ondanks dat de opmerking “ieder kind kost een tand” niet klopt, hebben zwangere vrouwen weleen groter risico op gaatjes. Dit komt onder andere door een verandert eetpatroon.(Ochtend)misselijkheid en een foetus die groter wordt kunnen er voor zorgen dat je meerdere keren per dag iets eet. De trek in zoete voedingsmiddelen wordt vaak groter.

Helaas zijn suikerrijke voedingsmiddelen een goede voedingsbron voor de bacteriën die gaatjes veroorzaken. Het ontstaan van een nieuw gaatje ligt nu sneller op de loer.

Een zwangerschap kost energie en als je aan het eind van de dag moe bent wil je het liefst snel naar bed. De verleiding is dan groot om minder aandacht aan je gebit te besteden. Aandachtig poetsen schiet er dan ook misschien wel bij in.

Maar bedenk je goed dat een slechte mondhygiëne tijdens je zwangerschap ook belastend voor je kind is. Deze heeft namelijk op latere leeftijd een grotere kans op tandbederf.

Aantasting van het tandglazuur

Het glazuur blijft ook niet gespaard tijdens de zwangerschap. Als misselijkheid gepaard gaat met overgeven, komen de weefsels in de mond in aanraking met de zure inhoud van de maag. Het tandglazuur wordt hierdoor tijdelijk zwakker. Kom echter niet in de verleiding om direct nadat je hebt overgegeven, je tanden te poetsen. Je glazuur wordt hierdoor dunner. Om je glazuur te sparen en tanderosiete voorkomen kan je beter een half uur wachten, voordat je poetst. Het glazuur heeft dan de tijd om na de zuuraanval te herstellen.

Bacteriële veranderingen

Dan hebben de hormonale veranderingen ook nog invloed op de samenstelling van jouw mondflora. Er vindt tijdens de zwangerschap een bacteriële shift plaats en niet ten gunste van de flora. Hormonen stimuleren de groei van bacteriën die voor tandvleesontstekingen zorgen. Maar je hebt juist nu een goede samenstelling van de bacteriële flora nodig. Ze beschermen moeder en kind en ze produceren vitale stoffen, zoals bepaalde vitaminen.

Ik hoop dat het nu duidelijk voor je is dat een gezonde mond vooral tijdens de zwangerschap van belang is. Alleen op deze manier kan je de nadelige gevolgen van alle lichamelijke veranderingen binnen de perken houden.

Wat zijn jouw ervaringen? Laat het weten in een reactie hieronder:

Lees ook:

10 Bewezen middelen die een ontsteking kunnen tegengaan

Over de schrijver

  • Yvonne Kort

    Yvonne Kort is vaste blogster bij Vraagdetandarts.nl en mondhygienist van beroep. Ze is oprichtster van Oergezondemond en daarnaast vitaliliteitsspecialist, coach en auteur. Ze schreef onder andere de boeken "Gezond Begint In Je Mond" en "Eet Je Mond Gezond." Daarnaast geeft Yvonne advies op het gebied van leefstijlfactoren (mondhygiëne, voeding, emoties, stress en beweging) die van invloed zijn op de mondgezondheid en vitaliteit.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply