Wat als je de tandarts niet kunt betalen?
Het is een probleem waarover ik me steeds meer zorgen over maak. Voor mij is het altijd vanzelfsprekend geweest dat iedereen gewoon twee keer per jaar naar de controle gaat.
Dit is echter voor een behoorlijke groep helemaal niet zo normaal. Zo komt het voor dat kinderen met gigantische kiespijn acuut naar de tandarts moeten. Kinderen die nog nooit naar de tandarts zijn geweest.
Maar ook volwassenen die in de bijstand zijn geraakt en zichzelf totaal hebben weggecijferd. Zij staan op de survivalmodus. Online krijg ik privéberichtjes van mensen die overwegen om met combinatietang hun eigen tanden te trekken…
Bijstand
Tijdens de Week van de Mondhygiënist openen mondhygiënisten hun deuren om het publiek kennis te laten maken met hun beroep. Zij krijgen dan een gratis check en soms zelfs een gratis behandeling. Zelf heb ik eens een vrouw in de stoel gehad die echt niet meer wist wat ze met haar gebit aan moest.
Ze droeg overduidelijk tweede handskleren en haar haren lagen plat tegen haar hoofd aan. Het was een super aardige vrouw die heel dankbaar was. Ze had kiespijn, ze rook niet zo fris en er zaten gapende grijze gaten in haar voortanden.
En dat terwijl deze vrouw eigenlijk ontzettend graag een gezonde mooie smile wilde. Wat was het geval? Zij is een van de bijstandsmoeders die haar kinderen het allerbeste gunt. Zij zet zichzelf op de allerlaatste plaats. Er moest erg veel aan haar tanden gebeuren, wat te doen? Ik kon haar persoonlijk niet verder helpen, met de beste wil van de wereld niet.
Negatieve spiraal
Eigenlijk gebeurt dit aan de lopende band. Zelfs bij mensen die keurig wel elk jaar naar de controle komen. Helaas is het oneerlijke verdeeld in de wereld. Op een of andere manier krijgen mensen met een bepaalde achtergrond veel sneller ellende aan hun gebit dan the rich and the famous.
Binnen de mondzorg is het na talloze onderzoeken bekend dat mensen met een lage Sociaal Economische Status (SES) flink groter risico lopen op aandoeningen zoals gaatjes en tandvleesontsteking. Dit zijn mensen die een lage opleiding hebben gevolgd en/of weinig geld verdienen. Als ik even hardop denk, dan zou het kunnen dat deze groep wellicht minder educatie heeft gekregen over gebitsverzorging.
Of dat level van stress continue hoog is waardoor de afweer verminderd is. De groep rokers en diabetici onder lage SES is ook hoog en dit beïnvloedt de mond. Misschien komt tandartsangst ook wel meer voor. Door tandartsbezoek uit te stellen, zullen ze waarschijnlijk denken kosten te kunnen besparen. Helaas is niks minder waar.
Doorbreek de cirkel
Wij, tandheelkundigen, zullen alles op alles moeten zitten om de negatieve spiraal te doorbreken. Alleen door de lage SES actief op te zoeken, zullen we ze kunnen bereiken. Dat betekent dat we uit onze praktijk moeten, gezien de mensen hier niet vanzelf (op tijd) komen. We zullen er voor moeten zorgen dat het niet zo ver komt dat zij pas bij ons komen als er sprake is van kiespijn of andere grote problemen die enkel heel veel geld kosten om weer te repareren.
We moeten zo vroeg mogelijk betrokken raken bij deze gezinnen, dus voordat er sprake is van gebitsproblemen. Gezien kinderen al in de peuterleeftijd grote problemen kunnen hebben, zal er mijn inziens nauw samengewerkt moeten worden met personen, beroepen en locaties waar de baby’s, peuters en kleuters wel komen. Op dat moment moet er al educatie, voorlichting, informatie, coaching en begeleiding klaarstaan om tandproblemen niet te laten ontstaan.
Elkaar versterken
Er is alleen een probleem…Vaak zijn staan er al zoveel hulpverleners om deze mensen heen. Er wordt maar wat tegen ze aan bemoeit. Tenminste, zo kunnen ze het ervaren. Gelukkig zijn mondhygiënisten er speciaal in getraind om van ongevraagd naar gevraagd advies te komen. Zij dringen zich niet op, maar gaan vraaggericht te werk. Mensen houden altijd de keuze om tips en adviezen wel of niet op te volgen.
Het is belangrijk om dit niet op te dringen, maar om ouders en kinderen echt enthousiaste te maken om een gezonde leefstijl. Ook wordt er tegenwoordig in de opleiding Mondzorgkunde geleerd om interdisciplinair te werken. Dat betekent dat mondhygiënisten goed weten waar hun kracht ligt en openstaan voor andermans krachten. Zo kunnen zij elkaar versterken en niet ongewenst in elkaars vaarwater terecht komen.
Gemeente en onderwijs
Maar wat heb ik nu gedaan met die vrouw die bij me in de stoel terecht kwam en waar veel aan de hand was? Want voordat het allemaal zo ver is in heel Nederland, zijn we een heel veel tijd verder. Ik kon het dus zelf niet oplossen. Gezien zij zo ontzettend gemotiveerd was, hebben we samen naar een oplossing gezocht. Bij de gemeente kan er vergoeding aangevraagd worden.
Bij deze mevrouw zijn we uiteindelijk uitgekomen op het studentenonderwijs. Ze kon de afstand naar het HBO en de Universiteit prima afleggen, omdat haar vriend er in de buurt woonde.
Hier helpen de studenten Mondzorgkunde en Tandheelkunde mensen tegen een sterk gereduceerd tarief. Ze stuurde me na de hand een foto van het resultaat. Een grote glimlach op haar mond! Die was pas priceless!
Zeer interessant. Mijn huidige gebitsituatie is ook niet florissant te noemen. Veel pech is mij overkomen. .Tandartsen die in de schuldsanering terechtkwamen.. Herstel van voortand pakte verkeerd uit. Zit los en heeft zeer afwijkende kleur. Heb implantaten. Inmiddels ontstekingen. Om wanhopig van te worden. Al veel geinvesteerd Ik zit niet te wachten op een kunstgebit. Wat nu? Kunt u mij advies geven? Graag
Met vriendelijke groet,
Ik erger mij kapot aan dit artikel. Ellende met mijn gebit is begonnen toen leerling tandarts aangaf dat tanden niet scheef stonden. Terwijl er toch echt geregeld mensen vroegen, wat ik in m’n mond had zitten…omdat ondertanden duidelijk scheef stonden.
Ik werd vreselijk gepest door overwegend kinderen met rechte tanden, die wel beugel hadden gekregen. Eenmaal 18 heb ik 2nd opinion gehad m.b.t. scheefstand en tandartse zei dat tanden zo scheef stonden dat gaatjes onvermijdelijk waren. Bedankt hé!
Mijn ouders waren straatarm. Heb al op jonge leeftijd zorg moeten dragen voor zieke moeder en verslaafde vader. Ook financieel.
Toen ik eenmaal naar tandarts ging, had ik wortelkanaal behandeling nodig. Die beste heer heeft ontsteking laten zitten en toen is de ellende begonnen. Kostte me erg veel geld dat ik nodig had om niet uit huis te worden gezet, daar ouders rekeningen niet konden betalen.
Toen bleek na dure behandeling ook nog dat die kies eruit moest. Ongeveer 3 maanden later. Er is bij jullie geen, niet goed, geld terug garantie.
En dat bij bedragen waarvoor de gemiddelde, ongeletterde, laagopgeleide persoon maanden krom moet liggen…
Ik durfde dus idd. niet meer maar tandarts, want daarop zijn nog aantal fouten gemaakt.
Zo had ik controles waar ik pijn aangaf, maar was niks. Nu mag ik aan het kunstgebit, omdat men meent dat er vanaf 2006 ontsteking zat. Is mij overigens niks over gezegd. Anders moet ik tig wortelkanaalbehandelingen ondergaan en daar heb ik het geld niet voor.
Heb mysterieuze ziekte waar artsen al 8 jaar niet van weten wat het is. Goh, heb donkerbruin vermoeden.
Ziet u, het gemene is dat ‘t eerste dat ik leerde bij verpleegkunde is de schade die een slecht gebit kan doen aan het lichaam. U denkt toch niet dat er al 1 arts geweest is, die gevraagd heeft naar de staat van mijn gebit?
Ik snap niet dat jullie jezelf artsen noemen, de eed afleggen en rustig kunnen slapen in de wetenschap dat mensen doodziek kunnen worden van slechte gebitshygiëne en tig het niet (meer) kunnen betalen…
Er zijn tig discussies over stijgende zorgkosten.
Iemand die rest van zijn leven aan diabetesmedicatie moet, met mogelijke complicaties is mijn inziens duurder dan wanneer dat voorkomen wordt door preventieve tandartsbehandeling. Ook van toepassing op hart- en vaatziektem etc….
Los van het sociale aspect in een wereld die alleen maar dommer en oppervlakkiger wordt. Hetgeen resulteert in uitsluiting en verminderde kansen op het gebied van werk. Want wie neemt receptionist aan met slecht gebit?
De zegen. Hoop dat u lekker slaapt. Het is makkelijk e.e.a. te schuiven op opleidingsniveau. Als ik iets geleerd heb, is het wel dat er een (klasse) systeem is (veelal gebaseerd op uiterlijk) dat het voor menigeen onmogelijk maakt ooit hogerop te komen.
Het is vast fijn daarboven in uw ivoren toren. ‘t is te hopen dat u nooit naar beneden valt en hier terecht komt, in het afvalputje. Waar iedereen met een ‘hoger niveau’ alles over je mag roepen en mensen die arm zijn over een kam worden geschoren. (i.e. laag opgeleid, ongeletterd, vies en dom).
U heeft vast nooit gehoord dat de meeste mensen hun baan bemachtigen via een netwerk. Nou die zijn er in de overwegend zwarte wijken niet of nauwelijks.
Heb genoeg handjeklap gezien binnen menig overheidsinstantie, waar vriendjes en vriendinnetjes voor bepaalde functies werden aangenomen en menig ander incl. mijzelf kon vertrekken. Heb gewerkt voor een kredietbank, Humanitas, politie, provincie, maar ook tijdje in fabriek en schoonmaak om verschil te ervaren en weet wat er in samenleving speelt.
Dus gewerkt voor tig organisaties en me zelfs omgeschoold tot verpleegster.
Echter zo (onverklaarbaar) ziek geworden dat ik niks meer kan. Ja, 30 jaar voor 2 ouders gezorgd om er op 40 jarige leeftijd achter te komen dat ik mezelf verwaarloosd heb. Maar dan blijkt dat al die ‘heilige huisjes’ als huisarts, psychologen en therapie ook geen donder waard zijn geweest. Er was er nl. niet één die doorhad hoe ik mijzelf verwaarloosde en dat ik al van kindsbeen af, doodmoe was en idd. ook bezuinigde op tandarts, toen ik nog wel ging werden er steevast fouten gemaakt, die het alleen maar duurder maakten. Ook toen ik nieuwe tandarts had gezocht..
Een tandarts heeft ook een signalerende rol, zou je denken. De maatschappij is echter al te ver heen en jeugdzorg staat bekend als de bonte hond, maar ik heb als kind de rol gehad van ouder, maatschappelijk medewerker, verzorger en advocaat…en daarnaast werd ik fulltime gepest tot in mijn carriere.
Niet één ‘zorg’ professional of zorgverlener heeft me bij gestaan. Niet één. De zorg is me na vele traumatische ervaringen dan ook een duur betaalde aanfluiting.
Het ga u goed, maar daar ben ik niet bang voor, gezien mijn mensenkennis. De duvel schijt altijd op de grootste hoop!