De beste instructies om tussen de tanden te reinigen
Het poetsen van je tanden en tandvlees is het allerbelangrijkst in de verzorging van je tanden. Maar je tandenborstel kan niet tússen je tanden en kiezen schoonmaken. Daar moet wel worden gereinigd, want daar zit allerlei viezigheid. Hoe maak je het best de plekken tussen je tanden en kiezen schoon?
Waarom?
Met een interdentaal reinigingsmiddel – een middel om tussen je tanden en kiezen schoon te maken – verwijder je restjes eten en tandplaque op plekken waar de tandenborstel niet bij kan. Zo blijft je tandvlees gezond en voorkom je gaatjes. Heb je al een beetje last van ontstoken tandvlees? Dan kan zo’n middel helpen om deze ontsteking tegen te gaan.
Welk middel?
Welk middel je moet kiezen hangt af van je voorkeur, mogelijkheden, budget, mondgezondheid en de grootte van de interdentale ruimtes. Heb je grote ruimtes tussen je tanden en kiezen? Dan is een rager aan te raden. Staan je tanden en kiezen erg dicht op elkaar? Dan past een rager niet en moet je op zoek naar een ander middel.
Er is wel ongeveer aan te geven voor welke middelen het meeste bewijs is gevonden. Daarbij staan ragers bovenaan. Die zijn dus het beste product om te gebruiken. Ze worden gevolgd door reinigers van plastic of rubber (zoals Soft-Picks en EasyPicks), de monddouche (zoals de Waterflosser), houten tandenstokers en de AirFloss van Philips. Als laatste eindigt flossdraad; er is geen bewijs dat flossen echt werkt.
(lees ook, top 6 beste interdentale middelen)
Hoe vaak?
Tandenpoetsen moet twee keer per dag, twee minuten lang. Een interdentaal reinigingsmiddel moet in de meeste gevallen eens per dag worden gebruikt om de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Dat hoeft trouwens niet altijd voor of na het tandenpoetsen, maar kan je ook gerust op een ander moment van de dag doen. In de trein, voor de tv, als je de krant leest: allemaal prima. Behalve de monddouche en AirFloss dan – die moeten echt bij de wasbak gebruikt worden, anders wordt het wel heel erg een waterbende!
Bloed?
Gebruik je voor het eerst een middel om tussen je tanden en kiezen schoon te maken, dan is de kans groot dat je tandvlees gaat bloeden. Schrik niet! Het betekent niet dat je het middel niet goed gebruikt, het betekent alleen dat je tandvlees een beetje ontstoken is. Hoe vaker je het middel gebruikt, hoe minder je tandvlees gaat bloeden. Je helpt zo immers de ontsteking tegen te gaan.
Hoe?
- Ragers
Ragers zijn niet zo makkelijk te gebruiken, want ze buigen snel. Veel oefenen dus. Zorg ervoor dat je de rager recht voor de ruimte tussen de kiezen plaatst en hem recht en een beetje schuin tussen de kiezen doorhaalt. Herhaal dit een paar keer. Kom je er niet goed uit? Vraag je tandarts of mondhygiënist om hulp.
Bij ragers is het ook belangrijk om de juiste maat te kiezen. De rager moet immers precies passen tussen de kiezen en niet te dun (dan werkt hij niet) of te dik zijn (dan komt hij niet tussen de kiezen of beschadigt hij de kiezen). Je tandarts of mondhygiënist kan je vertellen welke maat je moet kiezen.
Pas ook op met ragers: als je ze verkeerd gebruikt, kunnen de kiezen slijten op de plek waar de rager wordt gebruikt. Je moet dan ook geen tandpasta gebruiken op de rager, want dan kunnen die plekken nog sneller slijten.
- Plastic/rubberreinigers
Reinigers van plastic of rubber worden min of meer op dezelfde manier gebruikt als houten tandenstokers. Ze zijn misschien alleen nog iets makkelijker in gebruik, omdat ze niet snel breken. Plaats de reiniger van buiten naar binnen tussen de tanden en haal ze enkele keren door de interdentale ruimte heen – niet slechts één keer.
- Monddouche
Een monddouche is eigenlijk – de naam zegt het al – een soort douche voor tussen je tanden en kiezen. Een straal water wordt onder druk tussen de gebitselementen en op de rand tussen tand en tandvlees wordt gespoten. Zo wordt de viezigheid weggespoten. Een monddouche werkt als volgt: je vult het reservoir met lauw water, houdt je gezicht boven de wastafel en plaatst de tip in je mond, vlak boven de tandvleesrand. Om spatten te voorkomen, moet je je mond dichthouden, maar wel het water uit je mond laten stromen. Je beweegt de monddouche langs het tanden en pauzeert steeds bij de ruimtes tussen je tanden en kiezen.
- Houten tandenstokers
Een goede houten tandenstoker heeft een driehoekige vorm, die past in de ruimte tussen de tanden. De platte kant moet je op het tandvlees plaatsen en het driehoekje tussen de tanden en kiezen. Een ronde tandenstoker werkt niet, want die past niet goed tussen de tanden. Schuif de tandenstoker zo veel mogelijk loodrecht op het tandvlees, duw hem rustig maar stevig door de ruimte, haal hem een klein stukje terug en duw hem vervolgens weer tussen de tanden. Doe dit op alle plekken waar de tandenstoker past.
Een laatste tip: het is handig om voor gebruik de tandenstoker nat te maken, want dit maakt de stoker buigzamer en zorgt er dus voor dat hij minder snel afbreekt.
- AirFloss
De Philips Sonicare AirFloss geeft steeds een korte stoot van lucht en waterdruppeltjes en verwijdert volgens Philips op die manier interdentaal plaque en restjes. Je plaatst de geleidetip tussen de tanden of kiezen, waarna het apparaat steeds een korte stoot geeft. Dit kan je op alle plekken in je gebit herhalen. Je kunt ook een mondspoelmiddel toevoegen aan het water, voor meer effect.
- Floss
Floss is een moeilijk middel om te gebruiken. De meeste mensen gebruiken het niet op de juiste manier; bijvoorbeeld door niet onder het tandvlees schoon te maken of juist te veel in het tandvlees te snijden.
De juiste manier is als volgt: neem een stukje flossdraad van ongeveer 40 centimeter, houd het strak gespannen tussen de vingers van beide handen en plaats het in de ruimte tussen de tanden of kiezen. Buig het dan eerst om de ene tand of kies en maak zagende bewegingen, ook iets onder het tandvlees. Doe dit vervolgens bij de volgende tand of kies.
Twijfel?
Twijfel je of je wel het juiste middel gebruikt, of twijfel je of je wel op de juiste manier je gebit schoonmaakt, vraag dan je tandarts of mondhygiënist om advies. Hij of zij kan precies aangeven welk middel het best bij jouw gebit past en hoe je deze het best kan gebruiken.
Ik ben er ook achter gekomen dat er veel verschillende manieren zijn om je gebit beter schoon te maken. Ik gebruik sinds kort ook ragers van rubber. Deze zorgen ervoor dat het flossen tussen je tanden minder zeer doet wanneer je gevoelig tandvlees hebt.