Slijm als verzaker van mondproblemen zoals tongbeslag, ademgeur en tonsil stones. Je kunt er iets tegen doen.
Een slechte adem is heel vervelend. Niet veel mensen weten dat slijm in neus of keel de grote boosdoener kan zijn. Jammer, want er bestaan namelijk prima oplossingen voor dit probleem.
Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Slijm is in veel gevallen een grote boosdoener. Dit vieze, kleverig goedje komt voor in keel en neus in alle kleuren, maten en diktes.
Als dat slijm niet goed wordt afgevoerd kun je daar flink last van krijgen. Denk aan overtollig neusslijm (bijvoorbeeld een loopneus), veel slijmvorming in neus en keel (postnasale drip) of bijholteontsteking (sinusitis).
Mensen met dergelijke aandoeningen zijn vatbaar voor een slechte adem en hebben vaak een vervelende smaak in de mond.
Hoeveel slijm produceert een mens?
Om te weten wat we eraan kunnen doen, is het belangrijk eerst te begrijpen waar slijm vandaan komt. Wist je dat ons lichaam voortdurend slijm produceert, tot wel anderhalve liter per dag? Elke keer als je slikt, verwerk je speeksel, slijm en snot.Het grootste deel daarvan verdwijnt via de keel naar je maag.
Waarom hebben we slijm nodig?
Die slijmproductie bestaat niet voor niets. Slijm heeft namelijk een belangrijke functie: het is als olie voor ons lichaam. Het vormt een soort beschermlaagje, het houdt ons lichaamsweefsel vochtig. Zonder slijm zou onze motor vastlopen, ons weefsel droogt dan uit.
Maar heb je last van een te hoge slijmproductie, is dat erg hinderlijk. Je merkt het aan de dikkere samenstelling van het slijm. Bovendien krijg je er een vervelende metaalachtige smaak van in je mond.
Hoe pak je overtollig slijm het beste aan?
Daarvoor moet je eerst begrijpen wat er aan de hand is bij overtollig neusslijm, te veel keelslijm (postnasale drip) en voorhoofdsholte- of bijholteontsteking (sinusitis). Een korte uitleg;
Slijm uit je neus ziet er helder en plakkerig uit. Ondanks dat we het liever niet zien, heeft het een belangrijke functie. Het houdt ons weefsel soepel, maar neusslijm werkt ook als een filter voor ons afweersysteem. Ongewenste deeltjes die via de neus het lichaam willen binnendringen worden tegengehouden.
Wat is de oorzaak van overtollig neusslijm?
Als je lichaam te veel neusslijm produceert is dat vervelend, het heeft onder meer invloed op je ademhaling en je reukvermogen. De oorzaak is vaak een flinke verkoudheid, die je moet uitzieken.
Heb je echter continu last van overmatig neusslijm, dan is er misschien meer aan de hand. Wellicht heb je een infectie of holteontsteking. Er zitten dan bacteriën in je neus, die niet weg kunnen: het slijm verandert van kleur of gaat stinken.
Wel eens gehoord van postnasale drip?
We noemen het ook wel postnasaal druipen. Je hebt last van een flinke loopneus met groen of geel slijm, doordat er te veel neusslijm wordt aangemaakt. Als je je neus ophaalt, loopt het slijm via de neus door naar de keelholte. Datveroorzaakt een ongemakkelijk gevoel: het lijkt alsof er slijm vastzit of dat je keel is opgezet. Soms krijg je het zelfs benauwd. Vaak moet je het overtollige slijm doorslikken of uitspugen. Dit teveel aan slijm is een prima voedingsbodem voor bacteriën, die weer voor een slechte adem kunnen zorgen.
Wat is de oorzaak van postnasale drip?
De oorzaak van postnasale drip is vaak een griep of een verkoudheidsvirus die het lichaam is binnengedrongen. Het virus zorgt voor opgezwollen en pijnlijke slijmvliezen in de keel. Ook wordt de slijmafscheiding dikker en gaat rechtstreeks de keel in. Je kan moeilijker ademhalen, hoest veel en kan het zelfs benauwd krijgen. Ook slapen gaat vaak moeizaam.
Kun je zelf iets doen om deze klachten te verlichten?
Er zijn wat huis, tuin en keuken manieren om de neusklachten wat te verlichten. Hier wat tips & tricks:
- Regelmatig stomen: stoom maakt het slijm in de neus los. Droge lucht is funest voor je neus, het irriteert de neusholtes, waardoor er weer meer slijm wordt aangemaakt
- Plaats luchtbevochtigers in huis
- Zet meer kamerplanten in je huis, ze maken de lucht vochtiger
- Drink veel water
Sinusitis, wat is dat precies?
Mensen met sinusitis hebben een holteontsteking. Sinussen zijn holtes in je schedel die gevuld zijn met lucht. Ze zitten ter hoogte van de kaak, rond de ogen, boven de ogen en diep in je schedel. Het slijmvlies in die holten is ontstoken (meestal gaat het om de bijholten), waardoor er meer slijm wordt geproduceerd dat minder gemakkelijk wordt afgevoerd naar de keel. En slijm dat blijft staan, infecteert weer sneller.
Wat zijn de symptomen van sinusitis
- Lastig ademhalen door de neus, verstopte neus
- Aangezichtspijn of hoofdpijn
- Slijm dat moet worden opgesnoten of dat afzakt naar de keel
- Verminderde of afwezige geur
- Verstopte ogen
- Slechte adem
- Pus in de neusholte
Wie krijgt sinusitis?
Iedereen kan een sinus-infectie krijgen. Meestal begint het met een fikse verkoudheid of een allergie. Kinderen hebben meer kans op deze infecties, net als astmapatiënten. Ook zwemmen, het inademen van hele koude droge lucht of de aanwezigheid op een school of kinderopvang waar al zieke kinderen zijn, kan sinusitis in de hand werken.
Is sinusitis besmettelijk?
In het algemeen zijn infecties van de sinussen niet besmettelijk, maar de verkoudheid die kan leiden tot infecties van de voorhoofdsholte is wel besmettelijk. Als je de infectie niet behandelt kan deze soms weken tot wel maanden duren. In het laatste geval, als je er langer dan drie maanden mee rondloopt, noemen we dit chronische sinusitis
Maar waar komt die slechte adem nou vandaan?
Nu weet je alles over overtollig neusslijm, postnasale drip en sinusproblemen. Maar hoe komt het dat deze aandoeningen voor een slechte adem zorgen? Want vooral daar wil je immers vanaf!
Dit komt omdat de zogeheten anaerobe bacteriën, die leven tussen de ruwe weefsels van de tong en achterin de keel, zich voeden met eiwitten die ze onttrekken aan het neusslijm. Tijdens dit proces produceren deze bacteriën gassen, waarvan je een slechte adem en een vieze smaak in de mond krijgt.
Zo komt bij een loopneus veel overtollig slijm in je keel en mond terecht, en dat vormt meteen een geweldige voedingsbodem voor deze bacteriën. Onbeperkt doen zij zich tegoed aan de neusslijm eiwitten, waardoor ze sneller groeien en meer stinkende afvalstoffen produceren dan gebruikelijk.
Bittere, metaalachtige of vieze smaak in de mond
Een ander symptoom van een slechte adem is het hebben van een vieze smaak in de mond. Die metaalachtige, bittere ‘taste’ wordt voornamelijk veroorzaakt door vluchtige zwavelgassen, uitgestoten door dezelfdeanaerobebacteriën. Deze ‘beestjes’ bevinden zich vooral in het tongslijmvlies, de keelamandelen en neusholtes.
Wist je dat melk en kaas slijm produceren?
De bacterie die de slechte adem veroorzaakt is eveneens dol op aminozuren die je ook in je dagelijkse eten terugvindt. Misschien heb je weleens gemerkt dat je na het drinken van melk of na het eten van kaas meer slijm in je keel hebt? Dit is een natuurlijke reactie, maar helaas zorgt het ook voor een slechtere adem en een vervelende smaak.
Welke oplossingen zijn er?
Heb je last van overtollig slijm, ophoping in de holtes en postnasale drip, dan zijn er gelukkig een aantal oplossingen. Simpel en doeltreffend is bijvoorbeeld het gebruik van TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Deze natuurlijke, medicijnvrije druppels bestrijden slechte-adem-bacteriën in de sinussen, amandelcrypten, achterkant van de tong en keelholte.
De huisarts schrijft waarschijnlijk medicijnen voor, middelen die het slijm in de sinussen opdrogen en de opbouw van slijm voorkomen. Deze zogenaamde antihistaminica worden geleverd als tabletten, neussprays, inhalatoren, oogdruppels of siropen.
Let op, antihistaminica kunnen ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
Wat zijn de mogelijke nadelen van antihistaminica?
- In de loop van de tijd verliezen antihistaminica hun effectiviteit
- Verminderde concentratie
- Verdikking van de slijmafscheiding en een verhoogd risico op bacteriële infecties en sinusitis
- Moeilijkheden met plassen bij mannen met prostaatproblemen
- Slapeloosheid en nachtmerries,
- Droge mond
- Snelle hartslag en een angstig gevoel
- Verhoogde bijwerkingen in combinatie met alcohol
- Ze zijn niet te gebruiken bij bepaalde antibiotica of antidepressiva
Wist je dat..
Antihistamine medicijnen soms de slechte adem juist verergeren? Doordat ze de neus uitdrogen en de productie van snot beperken, neemt ook de speekselaanmaak af. In een droge mond krijgen slechte bacteriën de kans om de balans te verstoren en vieze geurtjes te produceren.
De droge omgeving bevat geen zuurstof, perfect voor bacteriën om zwavelverbindingen te ontwikkelen. En zodra je stopt met de medicatie komt het probleem vaak extra hevig terug. Bovendien moet je voorzichtig zijn: regelmatig gebruik van antihistaminica kan verslavend zijn.
Zijn er natuurlijkere manieren om het slijmprobleem aan te pakken?
Gelukkig wel. Er zijn verschillende hulpmiddelen om van overtollig neusslijm en die vervelende slechte adem af te komen. Hieronder een overzicht:
Hulpmiddel 1. TonsilFresh Nasal Sinus Drops gaat de slechte adem en tonsil stones doeltreffend te lijf, omdat het de productie van zwavelverbindingen vermindert. Na gebruik van de druppels ervaren veel mensen al heel snel een frisse adem en smaak. Druppel 3 à 4 druppels in elk neusgat, inhaleer rustig en herhaal dit zo vaak als nodig.
Hulpmiddel 2. Tongue Cleaning Serum van BergenFeld helpt tegen de hevigste vorm van slechte adem. Het aanbrengen van slechts een paar druppels op de achterkant van de tong is genoeg. Ze elimineren slechte ademgassen, veroorzaakt door tongbacteriën. Ze worden ook vaak op de tong gedruppeld na het gebruik van TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Je moet na deze combinatie niet naspoelen met water en een half uur niet eten of drinken voor het beste resultaat.
Hulpmiddel 3. HydroPulse® Nasal Sinus Irrigation System is er voor mensen met chronische sinusproblemen. Het apparaat is ontwikkeld om de sinussen door te spoelen en werkt nog beter als je 2 à 3 druppels AktivOxigen serum in je keel druppelt voor gebruik. Het is de meest effectieve methode om postnasale drip te voorkomen en sinusinfecties te lijf te gaan.
Wist je trouwens dat…
… de Hydro Pulse Sinus Irrigator is gecertificeerd? Er zijn inmiddels al heel wat wetenschappelijke artikelen over verschenen. Door de pulserende verspreiding herstelt het middel de functie van je neushaartjes. Gebruik het zodra je voelt dat de conditie van je sinussen verslechtert, of als je last krijgt van postnasale drip en overtollig slijm. Na tien dagen merk je al verlichting. Combineer het met het zuurstofrijke serum AktivOxigen en je hebt het beste resultaat.
Hulpmiddel 4. Xlear Nasal Sinus Spray bestrijdt een slechte adem. Deze medicijnvrije neusdruppels maken gebruik van xylitol en saline, een combinatie die heeft bewezen de anaerobe bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor stinkende geuren vanuit de sinussen en keel, te doden.
Hulpmiddel 5. AktivOxigen tabletten zorgen voor een smaakloze orale mondspoeling, die je moeiteloos doorslikt. Vandaar dat ze dieper doordringen in de keel dan gewone spoelingen, een effectief middel om postnasale drip en overtollig neusslijm te stoppen.
Hulpmiddel 6. In de RyttPro Fresh Breath Deluxe Starter Kit vind je verzorgingsproducten als zuurstof inbrengend mondwater en tandpasta, sowieso een aanrader in combinatie met andere producten. Op die manier pak je je slechte adem meteen goed aan.
Hulpmiddel 7. De TheraBreath Extinguisher Spray is erg populair. Met het 6.9 cm gepatenteerde Extinguisher mondstuk bereik je de achterkant van de keel en amandelen, een gebied waar veel andere sprays niet bij kunnen komen.
Gebruik de spray op de juiste manier:
– Schudden voor gebruik
– Plaats het mondstuk achter op de tong (zodat het je tong naar beneden drukt) in de richting van je keel en amandelen
– Spray 2 tot 3 keer, totdat je voelt dat het hele gebied is behandeld.
– Gebruik zo vaak als nodig om een frisse mond te behouden
Amandelstenen, de andere veroorzaker van een slechte adem
Stel dat je het overtollige slijm hebt aangepakt en toch last blijft houden van een slechte adem. Onderzoek dan of je misschien amandelstenen hebt. De bacteriën in de amandelen kunnen leiden tot amandelstenen. Voor mee informatie hierover kun je ons artikel over amandelstenen lezen.
Mijne heren, dames,
Ik heb een vraag, ten eerste moet ik even melden dat ik een hyperchonder ben,
bij mij is vorig jaar door een bloedonderzoek aangetoond dat ik allergisch ben voor berkenpollen , bijvoet in combinatie met voedsel, nu op dit moment (corona-gebeuren) moet ik heel erg hoesten ( losse hoest) dit is begonnen nadat ik ben gestopt met mijn neusspray Dymista, nadat ik een bloedneus heb gehad. Ben daar zo van geschrokken, dat ik subiet gestopt met de spray. Mijn vraag , kan het zijn dat ik daarom nu hoest, ( pos nasale drip misschien ) geen koorts, angst, kom al weken de deur niet uit. Ik heb vorig jaar in december een ct-scan van mijn sinussen gehad, waar uit bleek veel slijm te hebben in mijn sinussen, vandaar de Dymista, ( nu al 3 weken niet meer gebruikt)
Hopelijk kunt u mij geruststellen, dat het niet iets ernstigs is .
Met vriendelijkjegroeten Wil van B